Entertainen? Hoe doe ik dat?

29-04-2023

Niet. Het hoeft niet alleszins. Sterker nog, alleen en vrij spelen is essentieel voor de ontwikkeling van je kind!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit een pleidooi tegen samen spelen wordt, integendeel! Samen spelen is enorm verbindend. Jij als volwassene wordt herinnerd aan de onschuld en vooral de grenzeloze fantasie van een kind; je kind leert van jou sociale vaardigheden tijdens jullie spel. Maar, wat als jij als ouder even geen zin hebt om prinses of dinosaurus te zijn op een vrije dag? Voel je dan hoe een schuldgevoel je besluipt? Prop je je bloedjes dan snel in de auto om naar de dierentuin of het ijssalon te bollen? Hoeft niet, hoor. Je hebt recht op een speelvrij moment én je bewijst je kind er een dienst mee.

Alles kan.

In ons brein zit een stukje dat verantwoordelijk is voor het probleemoplossend denken, het plannen maken en het reguleren van emoties. Wanneer een kind vrij speelt, wordt dit stukje brein gestimuleerd. Immers, er zijn geen concrete doelen, spelregels of consequenties verbonden aan ongestructureerd spelen. Je kind probeert activiteiten uit en leert van daaruit vanzelf wat er gebeurt of wat nodig is. Geef toe, heb je niet een beetje de neiging om een scheef gebouwde toren te gaan rechtzetten als je mee zou spelen? Het beste wat je kind kan overkomen, is een toren die omvalt. Althans, voor diens brein dan toch.

Spelen is leren.

Nog meer goed nieuws voor de ontwikkeling. Tijdens vrij spel wordt het deel van de hersenen geactiveerd dat instaat voor taal, denken en ruimtelijk inzicht.

Hallo, pop. Dag, bruine beer.

Wanneer kinderen met elkaar spelen of een rollenspel spelen met hun speelgoed, leren ze om op een positieve manier om te gaan met anderen. De sociale vaardigheden worden in de hand gewerkt door lekker spelen.

Beentjes los!

Kinderen zijn erg beweeglijk tijdens ongestructureerd spelen en laat dat nu net een grote meerwaarde zijn! In wereld vol met media zijn onze kinderen fysiek veel minder actief dan vroeger. Wanneer ze opgaan in hun vrij spel, gaan ze vanzelf meer bewegen.

Wat als mijn kind niet alleen kan spelen?

In principe is een kind als baby al in staat om zichzelf te vermaken. Natuurlijk, hoe lang een kind zichzelf kan bezighouden is leeftijdsgebonden. Een peuter kan dit zo'n 15 minuten, kinderen ouder dan 7 jaar kunnen dat doorgaans een uurtje. Voor alle kinderen is het fijn dat jij in de buurt bent. Niet meespelen betekent immers niet je kind alleen laten.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kind alleen spelen moeilijk vindt. Bij een eerste kindje zien we vaak dat ouders in die mate bezig zijn met hun kind waardoor hij of zij nog niet heeft geleerd alleen te spelen. Helemaal begrijpelijk en niet eens zo gek. Het kan ook zijn dat je kind veel prikkels nodig heeft en dus snel en steeds iets nieuws wil. Of, misschien is het speelgoed niet helemaal passend bij het kind. Er zijn kinderen die net te veel keuze hebben waardoor ze het moeilijk vinden om zelf aan de slag te gaan. Deze kinderen hebben vaak een zetje of een beperkt keuzeaanbod nodig. Tot slot kan onzekerheid of verlatingsangst ook een boosdoener zijn voor vrij spelen.

Kan ik mijn kind stimuleren tot alleen spelen?

Natuurlijk. Ik geef je met veel liefde enkele tips mee:

  • Geef je kind een vast moment waarop ie alleen mag spelen. Spreek ook af wanneer het wel kan om samen iets leuks te doen. Maak deze momenten visueel met plaatjes en hang ze goed zichtbaar in de dagplanning.
  • Jonge kinderen hebben nog geen inzicht in tijd. Baken het alleen spelen af met een timer. Als je kind het niet gewend is om alleen te spelen, bouw je de tijd best zachtjesaan op.
  • Kinderen die moeilijk tot actie komen, help je het best door een activiteitenbox samen te stellen: stop enkele spulletjes in de doos waardoor je kind kan beginnen spelen. De keuze wordt beperkt wat de onzekerheid doet tanen.
  • Blijf in de buurt, zeker bij kleine kinderen.
  • Bevestig het spel van je kind door het werk te bewonderen, door interesse te tonen en door je kind zelf een compliment te geven.

Ik wens jullie heel veel speelplezier toe, samen én apart.